ΛΕΣΧΗ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ 

   Η ΛΕΣΧΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ - ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ-ΕΡΕΥΝΕΣ - ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΛΚΙ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΦΟΡΟΥΜ ΛΚΙ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ-ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020Την 09 Φεβρουαρίου 2020, στο Σαρόγλειο Μέγαρο της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών πραγματοποίησε την ετήσια συνεστίαση και κοπή της Βασιλόπιτας στην κατάμεστη αίθουσα τελετών.

Η Λέσχη, επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως σαράντα ετών λειτουργίας, συνδύασε την καθιερωμένη ετήσια συνεστίαση με την επετειακή εκδήλωση η οποία περιέλαβε επίδοση αναμνηστικών μεταλλίων και διπλωμάτων στους πολεμιστές μέλη της και στις οικογένειες των τεθνεώτων εν πολέμω και εν ειρήνη μελών της.

Σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα με την παρουσία του κ. Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης και των κ.κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και Επιτελάρχου του ΓΕΕΘΑ, των κ.κ. Δκτών ΑΣΔΕΝ, ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ, 13ης ΔΕΕ, Δντών ΓΕΣ/ΔΕΔ, ΓΕΣ/ΔΙΣΧΕΑ, ΓΕΣ/ΔΕΠΣ και του Υδντού ΓΕΣ/ΔΕΔ, απάντων εν ενεργεία Αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και αποστράτων Επιτίμων Α/ΓΕΣ, ΓΕΠΣ, Δκτών Στρατιάς, Δκτών Σχηματισμών Ειδικών Δυνάμεων και μεγάλου αριθμού Ανωτάτων, Ανωτέρων και Κατωτέρων Αξιωματικών όλων των προελεύσεων, προερχομένων από ΣΣΕ, ΣΜΥ, είτε Μονιμοποιηθέντες μεταπολεμικά, μεγάλου αριθμού Εφέδρων Καταδρομέων, Αλεξιπτωτιστών και Πεζοναυτών, καθώς και άλλων προσωπικοτήτων εκτός του αμιγώς στρατιωτικού χώρου, η προσοχή και η έντονα «οικογενειακή» ατμόσφαιρα, επικεντρώθηκε στους παρόντες είκοσι από τους 42 εν ζωή πολεμιστές και τα τριάντα από τα 50 μέλη των οικογενειών. Πενήντα μέλη μας, μεγάλου εύρους ηλικιών ζωντανοί εκπρόσωποι της πολεμικής δόξης των Ειδικών Δυνάμεων. Οι κωλυόμενοι για διαφόρους λόγους, ήσαν «ωσεί παρόντες» για την «οικογένεια».

Οι πολεμικές περίοδοι τις οποίες η Λέσχη κάλυψε με την επετειακή εκδήλωση περιέλαβαν τις:

• Επιχειρήσεις Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον Ελλαδικό χερσαίο κορμό και Κρήτη 1940-41, στην Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή 1942-43, στην Ιταλία 1944, στο Αρχιπέλαγος 1943-45.
• Επιχειρήσεις 1946-49.
• Επιχειρήσεις Κορέας 1950-55.
• Επιχειρήσεις Κύπρου 1964-1974

Η όλη εκδήλωση περιλάμβανε:
• Σύντομη ομιλία περί Λέσχης και ενεργειών της.
• Κοπή Βασιλόπιτας αναμνηστικού στην τυχερή ή τυχερό της χρονιάς.
• Επίδοση αναμνηστικών πλακετών για την εν ειρήνη προσφορά προς στην Λέσχη.
• Επίδοση των αναμνηστικών μεταλλίων και διπλωμάτων στους πολεμιστές-μέλη μας και τις οικογένειες των εκλιπόντων για την εν πολέμω προσφορά προς το Έθνος.
• Γεύμα.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών στην εισαγωγική του ομιλία, αφού έδωσε το στίγμα της οικογενειακής συγκεντρώσεως, ανέφερε τιμής ένεκεν τα ονόματα των αειμνήστων Ιερολοχιτών και Καταδρομέων ιδρυτών της και στη συνέχεια παρουσίασε με συντομία το τι εκπροσωπεί η Λέσχη και τις ιστορικές καταβολές της, και τον τρόπο που θα σημανθεί το 2020. (αυτούσια η ομιλία και φωτογραφικό υλικό δημοσιεύονται χωριστά).

Οι κ. κ. ΥΦΕΘΑ, Επίτιμος Α/ΓΕΣ και επίτιμο μέλος της ΛΚΙ, Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής και ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ομοίως απηύθυναν χαιρετισμό προς τους παρισταμένους, τονίζοντας την ιδιαίτερη αξία των Ειδικών Δυνάμεων και την σημασία της εκδηλώσεως. Ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ ήταν ο τυχερός της Βασιλόπιτας και δέχθηκε τις επί πλέον ευχές για τύχη στα από ημερών αναληφθέντα καθήκοντά του.

Μετά την απονομή των αναμνηστικών και την τήρηση σιγής, η Στρατιωτική Μουσικής της ΑΣΔΥΣ παιάνισε τον Ύμνο του Ιερού Λόχου, που σηματοδότησε την κορύφωση του επετειακού σκέλους της υπό μορφή τελετής εκδηλώσεως.ΟΜΙΛΙΑ-MHNYMA ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ-ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ (09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020)

ΥΠΟΔΟΧΗ

Αιδεσιμολογιώτατε, Κύριε Υφυπουργέ, Κύριε Αρχηγέ, Κυρίες και Κύριοι,

Θα μου επιτρέψετε, ως υποδοχή και χωρίς την απόλυτη τήρηση του πρωτοκόλλου προσφωνήσεων, να σας καλωσορίσω σε αυτή την επετειακή συνεστίαση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω αρχικά τα εν ενεργεία στελέχη μας που είναι παρόντα και μας τιμούν, παρά τον υπηρεσιακό φόρτο τους και την ΑΣΔΥΣ για την διάθεση της ΛΑΕΔ και της Στρατιωτικής Μουσικής.

Ευχόμαστε σε όλους Καλή Χρονιά για το 2020, με υγεία, τύχη και επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητος ενός εκάστου.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, εκτός των παραπάνω, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην προς πόλεμο προπαρασκευή και στις όποιες αποστολές τους επ΄ ωφελεία του Έθνους και των ελληνικών όπλων.

Καλωσορίζω την μεγάλη Οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων στην εκδήλωση η οποία θα περιλάβει:
• Σύντομη ομιλία περί Λέσχης και ενεργειών της.
• Κοπή Βασιλόπιτας, διανομή των ατομικών συσκευασμένων τεμαχίων και επίδοση του αναμνηστικού στην τυχερή ή τυχερό της χρονιάς.
• Επίδοση αναμνηστικών πλακετών για την εν ειρήνη προσφορά προς στην Λέσχη.
• Επίδοση των αναμνηστικών μεταλλίων και διπλωμάτων στους πολεμιστές-μέλη μας και τις οικογένειες των εκλιπόντων για την εν πολέμω προσφορά προς το Έθνος.
• Γεύμα.

ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δεν θα εξιστορήσω την ιστορία της Λέσχης, λίγο έως πολύ είναι σε όλους γνωστή. Έχουμε όμως ανάμεσά μας άτομα τα οποία δεν είναι τακτικά μέλη μας και δεν παρίστανται στις ΓΣ, συνεπώς θα πρέπει να έχουν μια γενική εικόνα.

Η Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών ιδρύθηκε το έτος 1980, από αποστράτους Ιερολοχίτες, Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και υπηρετήσαντες Οπλίτες των μετέπειτα Δυνάμεων Καταδρομών. Είναι η πρώτη Λέσχη Ιερολοχιτών και Καταδρομέων που ιδρύθηκε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών του 1947-1949 στην Ελλάδα και ο πρώτος Σύνδεσμος παλαιών πολεμιστών αμιγώς των Ειδικών Δυνάμεων.

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ (αναφέρονται για ιστορικούς Λόγους)

1.
Αντγος ε.α.
Κετσέας Θεμιστοκλής
2.
"
Ρούσσος Γεώργιος
3.
"
Παπαγεωργακόπουλος Ελευθ.
4.
"
Παπαγεωργόπουλος Κυριάκος
5.
"
Μανέτας Ιωάννης
6.
"
Ζαχαράκης Εμμανουήλ
7.
"
Ζαφειρόπουλος Δημήτριος
8.
"
Έρσελμαν Ανδρέας
9.
"
Καίσαρης Νικόλαος
10.
"
Παπαθανασίου Περικλής
11.
"
Τσιτσιλώνης Κων/νος
12.
"
Ζερβογιάννης Νικόλαος
13.
"
Παπαδόπουλος Κων/νος
14.
"
Βάγιας Ιωάννης
15.
"
Μαρκόπουλος Σπυρίδων
16.
Υπτγος ε.α.
Οικονομίδης Γεώργιος
17.
"
Κουράκης Γεώργιος
18.
"
Γιαννακόπουλος Κων/νος
19.
"
Γεωργιάδης Γεώργιος
20.
Ταξχος ε.α.
Συρίγος Ελευθέριος
21.
"
Ρίγγας Αναστάσιος
22.
Σχης ε.α.
Χαροκόπος Βασίλειος
23.
"
Μωραΐτης Πέτρος
24.
"
Παλιατσάρας Ευστράτιος
25.
"
Μπόϊκος Κων/νος
26.
Τχης ε.α.
Τσιγκούνης Κυριάκος
27.
Εφ. Ταγματάρχης
Πιέρρος Σπυρίδων
28.
Εφ. Λοχαγός
Κανελλόπουλος Γεώργιος
29.
"
Μεσσηνέζης Φίλιππος
30.
Εφ. Υπλγός
Έμκε Βασίλειος
31.
Κύριος
Κοντομίχαλος Ελευθέριος
32.
Κύριος
Μαυρίκης Ιάσων

Η Λέσχη συνεχίζει την παράδοση και επιδιώκει την προώθηση του πνεύματος των ειδικών δυνάμεων, αλλά και την προσπάθεια συσπείρωσης των διαφόρων σωματείων και λεσχών κάτω από μια Πανεθνική Συνομοσπονδία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το τι κάνει η Λέσχη από πλευράς δραστηριοτήτων, λίγο έως πολύ, φαίνεται στην εφημερίδα και στην ιστοσελίδα μας. Είναι όμως ορισμένα πράγματα που πρέπει να αναφερθούν.

Το 2020 συμπληρώνονται 40 χρόνια από την επίσημη έγκριση λειτουργίας της Λέσχης ως σωματείου. Σαράντα χρόνια διαρκούς προσπάθειας προς επίτευξη των σκοπών της. Σαράντα χρόνια επιτυχούς διατηρήσεως της ιστορικής μνήμης και σταδιακής μεταπτώσεως στην απαιτούμενη σύγχρονη μορφή, χωρίς απώλεια της ταυτότητός της.

Επιτεύχθηκε κατά την δική μας άποψη κατά μεγάλο ποσοστό, απέτυχε και δημιούργησε προβλήματα κατά τους «εχθρούς» μας. Είτε αρέσει στους πολλούς είτε όχι, η Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών είναι το πρώτο πολεμικό σωματείο αμιγώς Ειδικών Δυνάμεων. Οι υπόλοιποι μπορούν, αν θέλουν, να είναι «υπερήφανοι» για την ιδιοτέλειά τους και να αφήσουν τις δάφνες εκεί όπου πραγματικά ανήκουν.

Ο αγνός κόσμος των Καταδρομών γνωρίζει και εμείς συνεχίζουμε.

Η κοινή Μήτρα, το κοινό Λίκνο των Ειδικών Δυνάμεων, το DNA του Ιερολοχίτη και του Καταδρομέα και ο Πράσινος Μπερές ως σύμβολο, συνυφασμένα με τον Όρκο μας, αποτελούν συστατικά του πατριωτισμού που διαμέσου της λειτουργίας της «μικρής εικόνας» της Λέσχης, οδηγούν στην διαμόρφωση της «μεγάλης εικόνας», της Πατρίδας μας και του Έθνους.

Μιας Ελλάδας με χαρακτηριστικά γνωρίσματα οικογένειας προς τους Έλληνες, εντός ή εκτός συνόρων, φίλης προς τους συμμάχους της, παράγοντος σταθερότητας και συνεργασίας προς αυτούς με τους οποίους ταυτίζει τα συμφέροντά της, αλλά ισχυρής, επικίνδυνης και όχι απλά αποτρεπτικά ικανής, για τους εχθρούς της.

Στα πλαίσια αυτής της 40ης επετείου αποφασίστηκαν οι βασικοί εορταστικοί άξονες, με περιορισμούς όμως, εξ αιτίας οικονομικών κυρίως λόγων.

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ:

Επιτύμβια στήλη εις ανάμνηση των επιχειρήσεων των Δυνάμεων Καταδρομών στην Κύπρο, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν την 31 Ιανουαρίου.

Η σημερινή συνεστίαση και κοπή της βασιλόπιτας με την παράλληλη επίδοση αναμνηστικών στους πολεμιστές-μέλη μας και τις οικογένειες των εκλιπόντων, όλων των εθνικών αγώνων από το 1940 μέχρι και το 1974.

Διοργάνωση ημερίδας για την διαχρονική πολεμική εμπλοκή των μελών μας και ανάδειξη της ιστορικότητας της Λέσχης.

Εάν εγκριθεί
από τον Δήμο Αθηναίων, συντονισμένες και συγκεντρωτικές εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης του Μυστικού πολέμου κατά την κατοχή στην Αττική.

Ομοίως, εάν εγκριθούν,
από τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, εκτός Σύμης και Σύρου, εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης των Καταδρομικών Επιχειρήσεων του Ιερού Λόχου σε όλη την περιοχή του Αρχιπελάγους.

Ίδρυση Τράπεζας αίματος, μια πρωτοβουλία για την οποία κυριολεκτικά θα πρέπει να δώσουμε το αίμα μας. Εμείς οι ίδιοι και για τους μεγαλύτερους και εκτός ορίου ηλικίας αιμοδοτικής ικανότητας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.


Συνοψίζοντας,

Ο Ιερός Λόχος, οι Δυνάμεις Καταδρομών, οι Ειδικές Δυνάμεις, οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και οι καταβολές τους μέσα στην Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών θα είναι πάντα εδώ, θεματοφύλακες της Ιστορίας του Έθνους, για να ξεχωρίζει εις το διηνεκές η ΓΑΛΑΖΙΑ ΕΛΛΑΔΑ από την «γιαλαντζί γαλάζια πατρίδα» και ό,τι άλλο πλασάρουν από βορρά νεόδμητα κράτη του 21ου αιώνα που δεν έχουν ιστορία και άλλα εξ ανατολών που δημιουργήθηκαν 20ό, αλλά έχουν ευρύ ποινικό μητρώο.

Θα μου επιτρέψετε τώρα να παρακαλέσω τον Αιδεσιμολογιώτατο Ταξίαρχο ε.α. Αποστολακίδη Γεώργιο, τον Παπα-Γιώργη μας, να ευλογήσει την Βασιλόπιτα.

ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ (Αιδεσιμολογιώτατος Ταξίαρχος ε.α. Αποστολακίδης Γεώργιος. Ιδιαίτερο έγγραφο κατανομής)

ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ ΤΥΧΕΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ


• Πατήρ Γεώργιος Αποστολακίδης
• Αντγος Φωτόπουλος Χρήστος
• Δόκτωρ Νικολούδης Νικόλαος
• ΚΔ Φωτόπουλος Στυλιανός

ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

ΠΑΡΟΝΤΩΝ (Ιδιαίτερο μη κοινοποιούμενο έγγραφο διανομής).

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΑΠΟΝΤΩΝ. (Ιδιαίτερο μη κοινοποιούμενο έγγραφο).

ΤΗΡΗΣΗ ΣΙΓΗΣ

Προς τιμήν των πεσόντων και αγνοουμένων στις επιχειρήσεις, αλλά και των εν ειρήνη από φυσικά ή άλλα αίτια απωλεσθέντων μελών.

ΥΜΝΟΣ ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΦΕΘΑ ΚΑΙ Α/ΓΕΕΘΑ
Ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας.

Σας εύχομαι καλή όρεξη.

Ταξίαρχος ε.α. Τζιάκης Ιωάννης
Πρόεδρος ΔΣΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Μνήμη Ελλήνων Καταδρομέων Πολεμιστών Κύπρου

Οι Μοίρες Καταδρομών Κύπρου ιδρύθηκαν σταδιακά, αρχής γενομένης από την 31 ΜΚ το 1964. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Τηλλυρίας, όπου είχε τους 3 πρώτους νεκρούς και αργότερα, σε συνεργασία με την 32 ΜΚ στις επιχειρήσεις της Κοφίνου, όπου η 32ΜΚ είχε τον πρώτο της νεκρό.

Η τουρκική εισβολή βρήκε την 20η Ιουλίου 1974, τις Κυπριακές Μοίρες Καταδρομών σε ελαφρά αποδιοργάνωση.

Ο αγώνας τους ήταν διαρκής από την νύχτα της 20ης Ιουλίου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της 17ης Αυγούστου, οπότε τερματίσθηκαν οι εχθροπραξίες και άνισος καθόσον δεν τηρήθηκαν διαδικασίες και σχέδια που προβλέπονται για επιχειρήσεις Δυνάμεων Καταδρομών.

Εκτός από την πρώτη νύχτα των επιχειρήσεων, οπότε χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τις αποστολές και τις δυνατότητές τους, από εκεί και μετά εχρησιμοποιούντο σε επιχειρήσεις ενισχύσεως άλλων μονάδων, σε αμυντικές επιχειρήσεις και ό,τι άλλο, εκτός αποστολών των Δυνάμεων Καταδρομών.

Παρ’ όλα αυτά έφεραν επιτυχώς εις πέρας τις αποστολές τους, με πολύ μεγάλο κόστος, χωρίς να υπολογίζουν τις απώλειες διότι υπερέβαλαν εαυτούς για να διατηρήσουν την τιμή που όφειλαν στον πράσινο μπερέ, υπερασπιζόμενες την τιμή τους και το έδαφος που τους ανετέθη.

Τελικός απολογισμός: Νεκροί και αγνοούμενοι: 31 ΜΚ: 32, 32 ΜΚ: 42, 33 ΜΚ; 67, 34 ΜΚ: 1. Συνολικά: 142 Αξιωματικοί και Καταδρομείς.

Από ελληνικής πλευράς αποφασίστηκε η αποστολή ενισχύσεων στην Κύπρο δυνάμεως περίπου μιας Μοίρας Καταδρομών. Η αρχική απόφαση αφορούσε την αποστολή της Β’ ΜΚ από Θεσσαλονίκη με πολιτικά αεροσκάφη. Αφού άλλαξε η σχεδίαση, αποφασίσθηκε η αποστολή της Α’ Μοίρας Καταδρομών από το Μάλεμε ενισχυόμενης με τμήμα της Γ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών. Η δύναμη αυτή θα μεταφερόταν με αεροσκάφη NORATLAS της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών.

Το αερομεταφερόμενο συγκρότημα (344 Αξιωματικοί και Καταδρομείς) επιβαίνοντας σε δεκατρία (13) τελικά αεροσκάφη, την νύχτα 21/22 Ιουλίου 1974, πετώντας χαμηλά, με σιγή ασυρμάτου, χωρίς συνοδεία μαχητικών για να μην εντοπισθούν και χωρίς βοηθήματα, κατάφεραν με τη γενναιότητα, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και την αυτοθυσία των πληρωμάτων τους να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Πολλαπλά άξια πληρώματα, διότι έφθασαν στον αντικειμενικό τους σκοπό και προσγειώθηκαν, πάρα την συσκότιση και το γεγονός ότι βάλλονταν, συνεπεία λανθασμένων χειρισμών και μη πλήρους ενημερώσεως των Μονάδων αντιαεροπορικής προστασίας του αεροδρομίου οι οποίες αρχικά θεώρησαν τα αεροσκάφη ως τουρκικά.

Στη διάρκεια του σκέλους της προσγείωσης βλήθηκαν σχεδόν όλα τα αεροσκάφη και καταρρίφθηκε ένα, με συνέπεια να βρουν τον θάνατο οι 27 από τους 28 επιβαίνοντες Καταδρομείς και 2 από άλλο αεροσκάφος. Συνολικά 29 Αξιωματικοί και Καταδρομείς και 4 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας του αεροσκάφους που καταρρίφθηκε.

Η αποστολή της Α’ ΜΚ, αρχικά κατά τον ΑΤΤΙΛΑ-1, ενισχυόμενης από Τμήμα της 33ΜΚ που ήδη βρισκόταν στο Α/Δ, ήταν η απώθηση των τουρκικών δυνάμεων και η διατήρηση του Α/Δ της Λευκωσίας την 23 Ιουλίου, μέχρι την μετά από διαπραγματεύσεις παράδοση στις δυνάμεις του ΟΗΕ. Οι επί τούτου επιτυχείς αμυντικές επιχειρήσεις, αλλά και οι σκόπιμες στο διπλωματικό παίγνιο από πλευράς μας καθυστερήσεις μέχρι να εμπλακεί ουσιαστικά ο ΟΗΕ, απέφεραν την αποτροπή της καταλήψεως του Α/Δ της Λευκωσίας και την εξ αυτού αδυναμία εκτελέσεως μαζικής αερομεταφοράς τουρκικών ενισχύσεων κοντά στην πρωτεύουσα.

Κατά τον ΑΤΤΙΛΑ-2, την 16η Αυγούστου ως ενίσχυση δυνάμεων του ΓΕΕΦ συνέβαλαν στην αποκοπή της κυκλωτικής κινήσεως τουρκικών δυνάμεων πέριξ της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα την μη ολοκληρωτική κατάληψή της. Αυτό θα οδηγούσε σε τελείως διαφορετικά προς το χειρότερο εδαφικά αποτελέσματα, στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο.

Συνοψίζοντας μπορώ να πω για τις επιχειρήσεις των Δυνάμεων Καταδρομών ότι καίτοι χρησιμοποιήθηκαν αντιδεοντολογικά, σε κανένα πεδίο εμπλοκής τους δεν ηττήθηκαν και απέτρεψαν τα χειρότερα. Εν τέλει, αν κριθούν οι Καταδρομείς από ορισμένους κακεντρεχείς από το τελικό αποτέλεσμα ως ηττηθέντες, θα πρέπει να τονίσουμε ότι και ο Λεωνίδας έχασε την μάχη στις Θερμοπύλες, αλλά είναι παγκοσμίως γνωστός για την αυτοθυσία και τον ηρωισμό του.

Το Μνημείο είναι αφιερωμένο στην μνήμη των 175 Ελλήνων εξ Ελλάδος και Κύπρου Αξιωματικών και Καταδρομέων οι οποίοι θυσίασαν το ύψιστο αγαθό για το Έθνος, καθώς και σε όσους έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις στην Κύπρο από το 1964 μέχρι το 1974, κάποιοι εκ των οποίων είτε αυτοπροσώπως είτε τα μέλη των οικογενειών των θανόντων στις επιχειρήσεις ή μεταγενέστερα, βρίσκονται εδώ ανάμεσά μας και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι μέλη της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών.

Κατασκευάστηκε μετά από πρόταση της Λέσχης, έγκριση και διάθεση κονδυλίου από τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, με την αφιλοκερδή προσφορά του γλύπτη κ. Μπάρδη Ιωάννου.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση ως Πρόεδρος της Λέσχης διότι επί των ημερών μας κατασκευάσθηκε το πανεθνικά μοναδικό Μνημείο αμιγώς Καταδρομέων εις ανάμνηση των επιχειρήσεων από το 1964.

Επί πλέον έχω την τύχη να εκπροσωπώ την Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών το 2020, κατά το οποίο εορτάζουμε τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της και η τελετή αυτή σήμερα αποτελεί την πρώτη συμβολική της 40ετίας αυτής.

Ταξίαρχος ε.α. Τζιάκης Ιωάννης
Πρόεδρος ΔΣ Λέσχης Καταδρομέων και ΙερολοχιτώνΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΛΕΣΧΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

19 ΙΑΝ:
Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, Ακολούθησε η κοπή της πίτας και η βράβευση μελών, φίλων και προσώπων, που προσέφεραν στους Βατραχανθρώπους και στον Ελληνισμό.

Το παρόν έδωσε η Στρατιωτική Ηγεσία πρωτοστατούντος του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Φλώρου.

Απόστρατοι, έφεδροι Βατραχάνθρωποι και μέλη των Οικογενειών καθώς και εν ενεργεία Βατραχάνθρωποι αλλά και φίλοι του Συνδέσμου, Καταδρομείς, Πεζοναύτες και Αλεξιπτωτιστές που προσέφεραν στους Βατραχανθρώπους και στον Ελληνισμό παρευρέθησαν στην κοπή της πίτας.

Η Λέσχη εκπροσωπήθηκε ως ΔΣ από τους Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο και από πολλά μέλη μας Αξιωματικούς και Εφέδρους Υποβρυχίους Καταστροφείς.21 ΙΑΝ:
Ανάληψη καθηκόντων Α/ΓΕΕΘΑ στην Σχολή Ικάρων. Στην τελετή αναλήψεως καθηκόντων Α/ΓΕΕΘΑ από τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, η Λέσχη εκπροσωπήθηκε από τον Αντγο ε.α. κ. Κόρκα Κωνσταντίνο, επίτιμο Δκτή Στρατιάς.

23 ΙΑΝ:
Ανάληψη καθηκόντων Α/ΓΕΣ στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Στην τελετή αναλήψεως καθηκόντων Α/ΓΕΣ από τον Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, η Λέσχη εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ.

25 ΙΑΝ:
ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΕΑΑΣ.
Η Λέσχη εκπροσωπήθηκε από τον Αντγο ε.α. κ. Κόρκα Κωνσταντίνο.

26 ΙΑΝ:
ΛΕΩΝΙΔΙΟ.

Την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020, στον Μύλο, στην είσοδο της πόλεως, όπου και το Μνημείο πεσόντων, τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση για την συμπλήρωση 71 ετών από την μάχη του Λεωνιδίου (21 Ιαν 49) και Αγ. Βασιλείου (22 Ιαν 49). Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της πόλης του Λεωνιδίου μετά το πέρας της Κυριακάτικης λειτουργίας. Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλίες, προσκλητήριο νεκρών και καταθέσεις στεφάνων. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, εκτός των τοπικών αρχών, κάτοικοι του Λεωνιδίου των οποίων συγγενείς είχαν λάβει μέρος στην μάχη.

Η Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών εκπροσωπήθηκε, όπως κάθε χρόνο, από τμήμα εφέδρων Καταδρομέων με το λάβαρό της το οποίο έφερε το μέλος του ΔΣ Εφ. Λχίας ΚΔ Παπαδάκης Ιωάννης.

Επί κεφαλής της πολυπληθούς αντιπροσωπείας της Λέσχης, η οποία για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, κινήθηκε με λεωφορείο από Αθήνα, ήταν ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ. Συμμετείχαν απόστρατοι Αξιωματικοί και Καταδρομείς. Την εξ Αθηνών αντιπροσωπεία πλαισίωσαν και μέλη μας, κάτοικοι Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και ο Αντγος ε.α. κ. Γλεντζές Ηλίας.

Μαζί με την αντιπροσωπεία της Λέσχης κινήθηκαν και ο Πρόεδρος και η Γραμματέας του ΠΣ ΠΕΣΜΑΡΙ, στα πλαίσια της από μηνών στενότερης συνεργασίας και συμμετοχής σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα δύο σωματεία.

Εξέχουσες παρουσίες ήταν η κυρία Αικατερίνη Παπαθανασίου, σύζυγος του αειμνήστου Στρατηγού Περικλή Παπαθανασίου, τότε Διοικητού της Γ΄ Μοίρας Καταδρομών που απετέλεσε την κύρια δύναμη των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Δ’ ΜΚ. Η κυρία Παπαθανασίου κατέθεσε τιμής ένεκεν το στεφάνι της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών. Ομοίως παρούσα η κυρία Ελένη-Μαίρη Τσιγάντε, εγγονή του αείμνηστου Διοικητού του Ιερού Λόχου.

Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδηλώσεως υπήρχε διάχυτο ένα πολύ φιλικό και θερμό κλίμα προς την αντιπροσωπεία της Λέσχης, προς την οποία, μετά το τέλος των εκδηλώσεων, παρετέθη γεύμα με τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.31 ΙΑΝ:
ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ.

Την 31 Ιαν έλαβε χώρα στο μεγάλο Άλσος Στρατάρχου Παπάγου στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου που είναι αφιερωμένο στις επιχειρήσεις των Δυνάμεων Καταδρομών στην Κύπρο, κατά την περίοδο 1964-1974.

Το μνημείο κατασκευάσθηκε μετά από έγκριση του σχετικού αιτήματος, με χρηματοδότηση από τον Δήμο και την αφιλοκερδή προσφορά του γλύπτη κ. Μπάρδη Ιωάννη.

Αποτελεί το πανεθνικά μοναδικό Μνημείο αμιγώς Καταδρομέων εις ανάμνηση των επιχειρήσεων από το 1964 έως το 1974.

Στην τελετή αποκαλυπτηρίων παρέστησαν, εκτός των Δημοτικών αρχών, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ως εκπρόσωποι του Α/ΓΕΕΘΑ και του Α/ΓΕΣ ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων και ο Διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων αντίστοιχα. Από πλευράς σωματείων εκτός της Λέσχης, παρευρέθησαν ο Σύνδεσμος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων και ο Σύλλογος «Κομάντος-74», μέλη του οποίου είναι το προσωπικό που συμμετείχε στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ».

Ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Αποστολόπουλος Ηλίας, ο οποίος όπως και ο γλύπτης κ. Μπάρδης Ιωάννης, ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών και τιμήθηκαν για την προσφορά τους με την πλακέτα της Λέσχης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο Πρόεδρος της Λέσχης. (Η ομιλία δημοσιεύεται χωριστά).

Όπως αναφέρθηκε στην ομιλία παρουσιάσεως του Μνημείου, παρόντες ήταν εκτός του μεγάλου αριθμού μελών μας, μεταξύ των οποίων ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός Ευστάθιος Καπραβέλος, Αξιωματικοί και Καταδρομείς οι οποίοι έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις στην Κύπρο από το 1964 μέχρι το 1974, αυτοπροσώπως είτε με μέλη των οικογενειών των θανόντων στις επιχειρήσεις ή μεταγενέστερα.ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΚΥΠΡΟΥ 1964-1974 (31 – 32 – 33 – 34 ΜΚ - Α’ ΜΚ)

Γνωρίζεται ότι την 31η Ιανουαρίου 2020 και ώρα 11.30 θα λάβει χώρα η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου θέματος, στο Μεγάλο Άλσος Στρατάρχου Παπάγου στη συμβολή των οδών Στρατάρχου Παπάγου και Κορυτσάς (6η στάση Παπάγου).

Νωρίτερα σε παρακείμενο χώρο δίπλα στο Κηποθέατρο Παπάγου επί της οδού Κορυτσάς θα τελεσθεί η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τα Ίμια στο εκεί υπάρχον Μνημείο.

Το Μνημείο κατασκευάστηκε μετά από αίτημα της Λέσχης και έγκριση από τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, με έξοδά του, τον Δεκέμβριο του 2019. Φιλοτεχνήθηκε αφιλοκερδώς από τον γλύπτη κ. Ιωάννη Μπάρδη.

Μνήμη Ελλήνων Καταδρομέων Πολεμιστών Κύπρου

Οι Μοίρες Καταδρομών Κύπρου ιδρύθηκαν σταδιακά, αρχής γενομένης από την 31 ΜΚ το 1964. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Τηλλυρίας, όπου είχε τους 3 πρώτους νεκρούς και αργότερα, με την 32 ΜΚ στις επιχειρήσεις της Κοφίνου, όπου είχε τον πρώτο της νεκρό, με θετικά για το ΓΕΕΦ (αρχικά ΑΣΔΑΚ) στο οποίο ανήκαν αποτελέσματα, άσχετα με τις όποιες πολιτικές προεκτάσεις και επιδείνωση στις σχέσεις Ελλάδος – Κύπρου και Τουρκίας διεμορφώθησαν αργότερα και ειδικά το 1967-68 και βέβαια το 1974.

Ο πόλεμος του 1974 βρήκε την 20η Ιουλίου, τις Κυπριακές Μοίρες Καταδρομών σε ελαφρά αποδιοργάνωση λόγω εμπλοκής τους σε εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις.

Ο αγώνας των Μοιρών Καταδρομών Κύπρου το 1974 ήταν διαρκής από την νύχτα της 20ης Ιουλίου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της 17ης Αυγούστου και άνισος καθόσον δεν τηρήθηκαν διαδικασίες και σχέδια που προβλέπονται για επιχειρήσεις Δυνάμεων Καταδρομών. Εκτός από την πρώτη νύχτα των επιχειρήσεων, οπότε χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τις αποστολές και τις δυνατότητές τους, από εκεί και μετά εχρησιμοποιούντο σε επιχειρήσεις ενισχύσεως άλλων μονάδων, σε αμυντικές επιχειρήσεις και ό,τι άλλο, εκτός αποστολών των Δυνάμεων Καταδρομών.

Παρ’ όλα αυτά έφεραν παντού επιτυχώς εις πέρας τις αποστολές που ελάμβαναν, με πολύ μεγάλο όμως κόστος, χωρίς να υπολογίζουν τις απώλειες διότι υπερέβαλαν εαυτούς για να διατηρήσουν την τιμή που όφειλαν στον πράσινο μπερέ που έφεραν. (Τελικός απολογισμός: Νεκροί και αγνοούμενοι: 31 ΜΚ: 32, 32 ΜΚ: 42, 33 ΜΚ; 67, 34 ΜΚ: 1. Συνολικά: 142 Αξιωματικοί και Καταδρομείς).

Από ελληνικής πλευράς αποφασίστηκε η αποστολή ενισχύσεων στην Κύπρο δυνάμεως περίπου μιας Μοίρας Καταδρομών. Η αρχική απόφαση αφορούσε την αποστολή της Β’ ΜΚ από Θεσσαλονίκη με πολιτικά αεροσκάφη, Τελικά αφού άλλαξε η σχεδίαση, αποφασίσθηκε η αποστολή της Α’ Μοίρας Καταδρομών από το Μάλεμε ενισχυόμενης με τμήμα της Γ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών. Η δύναμη αυτή (344 Αξιωματικοί και Καταδρομείς) θα μεταφερόταν με αεροσκάφη NORATLAS που ανήκαν στην 354η Μοίρα Τακτικών Μεταφορών.

Δεκατρία (13) αεροσκάφη, την νύχτα 21/22 Ιουλίου 1974, πετώντας χαμηλά, χωρίς συνοδεία μαχητικών με σιγή ασυρμάτου και χωρίς βοηθήματα, μέσα από φίλια και εχθρικά πυρά κατάφεραν με τη γενναιότητα, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και την αυτοθυσία των πληρωμάτων να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, πάρα την συσκότιση και το γεγονός ότι βάλλονταν, συνεπεία λανθασμένων χειρισμών και μη πλήρους ενημερώσεως των Μονάδων αντιαεροπορικής προστασίας του αεροδρομίου οι οποίες θεώρησαν τα αεροσκάφη ως τουρκικά.

Στη διάρκεια της επιχείρησης βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, και καταρρίφθηκε ένα, με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες πλην ενός (27). Συνολικά, είκοσι εννέα (29) Αξιωματικοί και Καταδρομείς (από 2 Α/Φ) και τέσσερις (4) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι επιχειρήσεις της Α’ ΜΚ αφορούσαν τελικά, κυρίως στην απώθηση των τουρκικών δυνάμεων και την διατήρηση του Α/Δ της Λευκωσίας την 23 Ιουλίου, μέχρι την παράδοση στις δυνάμεις του ΟΗΕ, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην αποτροπή της καταλήψεως του Α/Δ της Λευκωσίας και την εξ αυτού αδυναμία εκτελέσεως μαζικής αερομεταφοράς τουρκικών ενισχύσεων κοντά στην πρωτεύουσα σε πρώτο χρόνο. Την 16η Αυγούστου ως ενίσχυση δυνάμεων του ΓΕΕΦ συνέβαλαν στην αποκοπή της κυκλωτικής κινήσεως τουρκικών δυνάμεων πέριξ της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα την μη ολοκληρωτική κατάληψή της, η οποία θα οδηγούσε σε τελείως διαφορετική προς το χειρότερο κατάληξη από εδαφικής και στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο.

Το Μνημείο είναι αφιερωμένο στην μνήμη των 175 Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων Αξιωματικών και Καταδρομέων οι οποίοι θυσίασαν το ύψιστο αγαθό για το Έθνος, καθώς και όσων έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις στην Κύπρο από το 1964 μέχρι το 1974.

Παρακαλούμε για ενημέρωση της Λέσχης για την περίπτωση συμμετοχής.

Τηλ. 2103235907, e-mail: gengrammateasleschis@gmail.com

Ταξχος ε.α Τζιάκης Ιωάννης
Πρόεδρος ΔΣΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2019